Ultimele Stiri
Calendar Creștin Ortodox 2020. Mare sărbătoare la români luni, 20 iulie. Ce este interzis să faci în această zi – Calendar Creștin Ortodox 2020. Mare sărbătoare la români luni, 20 iulie. Ce este interzis să faci în această zi Conform situaţiei statistice existente la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei care poartă numele  sau derivate ale acestuia. La prenume masculine cel mai întâlnit este […]A murit președintele Uniunii Naționale a Studenților din România –   Vlad Dediu, liderul Uniunii Naționale Studenților din România, a murit la spital după ce a fost scos din mare în stare gravă, la Mamaia.   Tânărul, în vârstă de 22 de ani, venise să se distreze alături de prieteni. Potrivit relatărilor de la fața locului, tânărul a intrat în apă, a fost prins de […]Activitatea pe Aeroportul Iași revine la normal –   Activitatea pe Aeroportul Iași revine la normal, fiind reluate treptat zborurile care au fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19. Destinațiile operate în prezent sunt: ✈Paris (Franța) ✈Billund (Danemarca); ✈Dortmund (Germania); ✈München (Germania) ✈Köln (Germania) ✈Larnaca (Cipru); ✈Tel Aviv (Israel); ✈ Bruxelles (Belgia) ✈Liverpool (Marea Britanie) ✈Londra (Marea Britanie) ✈ Torino (Italia) ✈Bergamo (Italia); […]Meteorologii anunță răcirea vremii, de marți, în majoritatea regiunilor – Meteorologii anunță răcirea vremii, de marți, în majoritatea regiunilor. În Muntenia, Dobrogea și Oltenia termometrele vor indica în continuare temperaturi caniculare. Administrația Națională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor, valabilă în intervalul 6-19 iulie. În Banat, răcirea vremii din data de 7 iulie va determina înregistrarea unor valori […]În ultimele 24 de ore, peste 3000 de pompieri au intervenit în 34 de localități din 16 județe – În ultimele 24 de ore, peste 3000 de pompieri au intervenit în 34 de localități din 16 județe ( AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GL, HD, HR, MM, MS, NT, PH, SJ și TM) pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic. Situații deosebite au fost înregistrate în județele Prahova […]

Săptâmână cu spectacole de comedie la Ateneul Național din Iași

 

            După încă o etapă a Turneului Național „Unire prin Cultură”, echipa de actori a Ateneului Național din Iași se întoarce pe scena instituției ieșene, cu spectacole de teatru pe alese. Spectatorii sunt așteptați marți seara la „Dineu cu proști”, joi, 24 octombrie 2019, aflăm povestea a trei negustori mărunți de diferite etnii, în „Take, Ianke și Cadîr”, urmând ca sâmbătă „Să facem haz de necaz”, împreună cu protagonistul Iulian Gînju.

Duminică vor urca pe scenă Erica Moldovan și Dumitru Florescu, în comedia spumoasă „Prima dată”.

Personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scriitor I.L.Caragiale, vine la Ateneu Național, în „Aventuri cu… Dl. Goe”, un spectacol special pentru cei mici, unde râsul și comedia sunt garantate.

 

Program spectacole:

22 octombrie 2019, ora 19.00 – Dineu cu proști (regia, traducerea și adaptarea Sebastian Bădărău);

24 octombrie 2019, ora 19.00 – Take, Ianke si Cadîr (regia Ion Sapdaru);

26 octombrie 2019, ora 11.00 – Aventuri cu… Dl. Goe (regia Iulian Ioan Sandu);

26 octombrie 209, ora 19.00 – Să facem haz de necaz (regia și interpretarea Ionuț Gînju);

27 octombrie 2019, ora 19.00 – Prima dată (regia Erica Moldovan).

 

 

„Dineu cu proști” (regia, traducerea și adaptarea Sebastian Bădărău)

Pierre Brochant, un mare editor parizian, organizează în fiecare miercuri, împreună cu prietenii lui, un „dineu cu proști”. Conceptul e simplu: fiecare invitat aduce la cină un „prost”, fără ca acesta să știe de ce este adus, și prostul este încurajat să vorbească ore în șir despre viața lui. La sfârșitul cinei se decernează un trofeu câștigătorului.

Pierre crede că în seara asta a tras un tun, fiindcă a găsit un specimen ca nimeni altul până acum: Francois Pignon, colecționar de machete de chibrituri. Doar că miercurea asta Pierre are o criză de sciatică și ajunge să se bazeze pe Francois să-i rezolve toate probleme de căsnicie, afaceri și prieteni.

 

Actori: Andrei Ciobanu, Codrin Dănilă, Erica Moldovan, Daniel Onoae, Alexandra Paftală și Dumitru Florescu.

Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Preț bilet: 20 lei.

 

„Take, Ianke si Cadîr” (regia Ion Sapdaru)

„Pentru mine, „Take, Ianke și Cadîr” este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan. La teatrul ,,Ateneu” am găsit, în sfârșit, echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România, sau Moldova, unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând, pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite, dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii, care se confruntă, la un moment dat, cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea. Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:

Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?

Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim!”, spune regizorul Ion Sapdaru.

 

Distribuție: Dumitru Florescu (Take), Codrin Dănilă (Ianke), Daniel Onoae (Cadîr), Alexandra Macovei (Ana), Gelu Ciobotaru (Ionel), Alexandra Paftală (Safta), Sorin Cimbru (Ilie).

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru

Decor: Cătălin Târziu

Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Asistent regie: Francisc Bucur

Video: Alexandru Amargheoalei

Preț bilet: 20 lei.

 

„Aventuri cu… Dl. Goe” (regia Iulian Ioan Sandu)

Cine nu a auzit de domnul Goe? Personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scriitor I.L.Caragiale, vine la Ateneu!

„Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială.

În an centenar, Ion Luca Caragiale ne provoacă sa medităm asupra comicului, să descoperim printre hototele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale și, mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale.

Universul lui Caragiale este, de fapt, un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginația fiind cheia ce deschide un univers nemaivăzut.” – Iulian Sandu, regizor

 

Regia: Iulian Ioan Sandu

Adaptare text: Izabela Oancea

Muzica: Sorin Oancea

Distribuție: Alexandra Macovei (Dl. Goe), Alexandra Paftală (Mamița), Ana Hegyi (Mam Mare), Dumitru Florescu (Georgescu/Profesorul), Cezara Fantu (Țaca/Anibal), Daniel Onoae (Lefter Popescu/Otopeanu), Codrin Dănilă (Controlorul/ elevul).

Preț bilet: 15 lei.

 

„Să facem haz de necaz” (regia și interpretarea Ionuț Gînju)

Spectacolul One Man Show – „Să facem haz de necaz” se adresează persoanelor care au un dezvoltat simț al umorului. Vom râde împreună, ne vom întrista uneori… așa e viața.. o luptă!

„Dragii mei, o să mă joc cu voi de-a ceva ciudat. Jocul începe încet…eu o să râd și o să tac. O să stau chiar fără cuvânt, așa e jocul. Îl joci în doi, în trei, îl joci în câți vrei. Iubesc atât de mult acest popor, încât nu îmi permit să îl mint.”, spune Ionuț Gînju, protagonistul spectacolului.

Motto: „Menirea artistului pe lume este aceea de a spune adevărul.”

 

Regia  și interpretarea: Ionuț Gînju

Preț bilet: 15 lei.

 

„Prima dată” (regia Erica Moldovan)

Spectacolul „Prima Dată”, adaptare după textul lui Michal Walckzak, este o comedie spumoasă despre doi tineri care încearcă să își consume prima noapte de amor împreună, dar nu reușesc niciodată să ajungă la un consens.

Comedia tratează divergențele de percepție dintre cei doi tineri asupra acestui moment unic din viața lor. Magdalena este o tânără care și-a plănuit, până la cel mai mic detaliu, PRIMA seară de amor și nu îngăduie nicio abatere de la scenariu. Iar, un „oarecare” EL, Carol, devine dezarmat și neputincios în fața capriciilor, aproape cronicizate ale Magdalenei.

Spectatorii vor asista la o comedie savuroasă compusă din mai multe tablouri care prezintă un „du-te – vino” continuu dintre cei doi, un preludiu matematic și exact gândit de către protagonistă, dar menit să stârpească orice fantezie de-a lui Carol și eșecul lamentabil și repetitiv al protagonistului de a-i satisface capriciile paroxiste ale tinerei domnișoare.

Povestea celor doi escaladează până în punctul în care Carol preia inițiativa și întreaga construcție amoroasă capătă accente absurde și hilare.

Toate acestea se împletesc pe scenă cu intervenții muzicale live, asigurate de instrumentiști talentați. Spectatorii vor avea ocazia să se regăsească adesea în situațiile amuzante creionate de cei doi protagoniști și se vor delecta, preț de o oră, cu un joc actoricesc plin de savoare și adevăr.

 

Distribuție: Erica Moldovan și Dumitru Florescu

Regie: Erica Moldovan

Preț bilet: 20 lei.

 

Mai multe detalii pe:  Pagina de FB: https://www.facebook.com/AteneulNationalIasi/

Site web: www.ateneuiasi.ro