Medicul Grigore Tinică, o somitate în chirurgia cardiovasculară europeană, se numără printre invitații revistei ”Ambasador pentru România”, numărul 8. Interviul a fost realizat de Cristiana P. Bota, fondatoarea publicației, la Institutul de Boli Cardiovasculare ”George I. M. Georgescu” din Iaşi.
Grigore Tinică este medic şi nu orice medic, ci unul dintre cei mai buni în chirurgia cardiovasculară europeană. Cu o pregătire academică de vârf, atunci când îţi vorbeşte, uiţi că eşti într-un spital şi refaci, odată cu el, respirație cu respirație, Podul de Flori început în urmă cu 30 de ani, într-un simbolic exercițiu de unire.
Când intri în biroul medicului Grigore Tinică nu poți să nu remarci, aproape instantaneu, aura Dumnezeiască ce se pogoară din toate icoanele ce îl veghează strașnic din toate brațele bibliotecii. Pe el și pe pacienții săi. Privindu-l din ușa cabinetului, ai impresia că ai nimerit în chilia unui călugăr. Înțeleg că ”doctorul de inimi” are o credinţă puternică, aş zice de nezdruncinat, pe care nu se ferește să o transmită unui întreg spital.
La Institutul de Boli Cardiovasculare ”George I. M. Georgescu” din Iaşi au avut loc zeci de premiere medicale, apreciate la nivel naţional și internațional. Şi tot la Iași, medicul Grigore Tinică a realizat prima intervenţie cu laser pe cord din România.
Este, așadar, unul dintre medicii iluștri care fac excelență pentru România, care luptă trup și suflet pentru viața pacienților săi. Pe parcursul activității sale, a realizat peste 10.000 de intervenții chirurgicale cardiovasculare și peste 40 de tipuri de intervenții în premieră națională sau regională. Pe lângă reușitele enumerate mai sus, mai adăugăm câteva: a realizat primele revascularizări transmiocardice cu laser din România, a realizat în premieră 65 de transplante renale într-o clinică de chirurgie cardiovasculară, a participat la primele două transplante hepatice din România (într-o echipă condusă de prof. dr. Irinel Popescu), a introdus în premieră națională oxigenarea extracorporală cu membrană (ECMO) și a folosit, tot în premieră națională, BioGlue în chirurgia cardiovasculară (în special în disecțiile de aortă).
După ce a operat timp de 10 ani la Fundeni, chirurgul Grigore Tinică s-a mutat la Iaşi pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Astăzi, clinica de cardiologie, al cărei manager este de vreo 15 ani, deserveşte aproape o treime din populația României.
La interviurile ”Ambasador pentru România” vorbim despre perioada studenției, despre mentorii și îndrumătorii săi din Republica Moldova și din România, despre perioada petrecută la Spitalul Fundeni și, mai apoi, aflăm cum a ajuns să pună în mișcare singurul Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Discuția se îndreaptă, inevitabil, către construcția viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară din Iași, dar și spre situația din Republica Moldova, la capitolul necesității construirii de spitale. Vom afla și cum privește medicul Grigore Tinică unirea Basarabiei cu România, ca mai apoi să vorbim despre colaborarea medicilor de dincolo de Prut cu cei din România, inclusiv în context internațional.
Ne lansăm, apoi, într-un dialog despre medicina viitorului, încercăm să anticipăm viitorul medicului chirurg în contextul expansiunii inteligenței artificiale și aflăm care este rolul muzicii în actul chirurgical. Cât trebuie să dormim pentru a avea un sistem cardiovascular viguros este un alt subiect abordat în interviul nostru, purtat la etajul 5 al Institutului de Cardiologie din Copou, și încheiem cu o rețetă pentru sănătatea inimii. O rețetă fără medicamente.
Interviul cu medicul Grigore Tinică poate fi citit integral doar în ediția tipărită a revistei ”Ambasador pentru România”.
Toate interviurile din cuprinsul numărului 8 au fost realizate în speranța că vor oferi clipe de reflecție la adevăratele valori și repere la care ne raportăm. Printre intervievați se numără și Delia Dimitriu, o româncă câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace, alături de echipa sa, în 2007.
Publicația “Ambasador pentru România” este una dintre puținele reviste care susțin excelența românească, promovând cultura, tradițiile și valorile din mediul academic românesc. În decembrie se împlinesc trei ani de existență, timp în care au ieșit de sub tipar opt numere cu peste 150 de intervievați, oameni care fac excelență pentru România, fie că sunt în țară, fie că sunt în diaspora.
La sfârșitul anului trecut, revista ”Ambasador pentru România” a fost premiată pentru realizările sale cu ”Trofeul Excelenței” la secțiunea ”Jurnalism” într-o gală desfășurată la Madrid (Spania). Evenimentul a fost organizat de către Asociația „El Occidente Rumano”, prin publicația Occidentul Românesc.
Această publicaţie a fost tipărită cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni iulie-noiembrie 2023. Conţinutul acestei publicații nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Parteneri media: Radio România, Asociația Românilor din UK, Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București (TNB), Repatriot