Ultimele Stiri
Comunicat de presă: „Libertatea de a fi român, oriunde te-ai afla!” – Restricții de trafic pe Șoseaua Bucium timp de două săptămâni – Începând cu data de 13 noiembrie 2023, până la 28 noiembrie 2023, vor fi impuse restricții de trafic pe Șoseaua Bucium, segmentul cuprins între intersecția cu str. Trei Fântâni și bld. Poitiers, ca parte a procesului de implementare a proiectului „Extinderea sistemului de apă și canalizare în zona metropolitana a Municipiului Iași – zona Sud […]PĂRINTELE CRIN TRIANDAFIL THEODORESCU LA INTERVIURILE ”AMBASADOR PENTRU ROMÂNIA” – COMUNICAT DE PRESĂ Părintele Crin Triandafil Theodorescu este invitatul de copertă în noul număr al revistei ”Ambasador pentru România”. Este un ambasador al Iubirii supreme și al Învierii și îl găsim la parohia Lușca din județul Bistrița-Năsăud. Veți putea citi unul dintre cele mai frumoase interviuri din istoria revistei.   Ales de Dumnezeu ”desculțul” să […]A APĂRUT NUMĂRUL 9 AL REVISTEI ”AMBASADOR PENTRU ROMÂNIA” – COMUNICAT DE PRESĂ A APĂRUT NUMĂRUL 9 AL REVISTEI ”AMBASADOR PENTRU ROMÂNIA”   A ieșit de sub tipar numărul 9 al revistei ”Ambasador pentru România”, una dintre cele mai prestigioase publicații ale elitelor românești din țară și din diaspora. Și în această ediție veți descoperi poveștile unor personalități marcante care fac excelență pentru România în […]Medicul Grigore Tinică, o somitate în chirurgia cardiovasculară europeană, la interviurile revistei ”Ambasador pentru România” – Medicul Grigore Tinică, o somitate în chirurgia cardiovasculară europeană, se numără printre invitații revistei ”Ambasador pentru România”, numărul 8. Interviul a fost realizat de Cristiana P. Bota, fondatoarea publicației, la Institutul de Boli Cardiovasculare ”George I. M. Georgescu” din Iaşi.   Grigore Tinică este medic şi nu orice medic, ci unul dintre cei mai buni […]

Postul Crăciunului 2019. Zilele cu dezlegare la pește și vin

Postul Crăciunului 2019 începe pe 15 noiembrie. Postul Crăciunului este mai permisiv decât cel al Paștelui, fiind multe zile cu dezlegare la pește și vin

Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe, în 2019, pe 15 noiembrie, după Lăsatul Secului. 

Postul Crăciunului 2019 zile cu dezlegare la pește și vin

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2019  este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie.

Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.

 

Postul Crăciunului 2019. Rugăciune de rostit în post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului;

Că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Tradiții în postul Crăciunului 2019

Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Ultima zi a Postului Crăciunului este denumită și Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

SURSA :cancan.ro