Ultimele Stiri
Postul Crăciunului 2019. Zilele cu dezlegare la pește și vin – Postul Crăciunului 2019 începe pe 15 noiembrie. Postul Crăciunului este mai permisiv decât cel al Paștelui, fiind multe zile cu dezlegare la pește și vin Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe, în 2019, pe 15 noiembrie, după Lăsatul Secului.  Postul Crăciunului 2019 zile cu dezlegare la pește și vin Prima zi de dezlegare […]Calendar ortodox 9 noiembrie. Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer – Sfântul Nectarie este sărbătorit în fiecare an pe data de 9 noiembrie, potrivit calendar ortodox. Biserica îi numește pe acesta „vindecătorul de cancer”. Icoana Sfântului Nectarie Tămăduitorul Sf Nectarie s-a născut pe 1 noiembrie 1846 în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La 14 […]Sfinţii Mihail şi Gavriil, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte – In fiecare an, la 8 noiembrie, romanii praznuiesc Sfintii Mihail si Gavriil. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credintei ortodoxe, conducatorii cetelor de ingeri și calauzele sufletelor in drumul lor spre Rai. Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, […]„Secvențe de istorie ieșeană în nomenclatura stradală” – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași are plăcerea de a vă invita joi, 7 noiembrie 2019, începând cu ora 17:00 la conferința cu titlul „Secvențe de istorie ieșeană în nomenclatura stradală”. Evenimentul se înscrie în seria Prelegerile Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași. Va conferenția distinul profesor universitar doctor Mircea Ciubotaru, Vă așteptăm!   Musicalul „MAMMA MIA!” în premieră pe scena Sălii Polivalente din Piatra Neamț – Loredana, Cornel Ilie, Ecaterina Ladin, Ioana Sihota, Adrian Nour, Ernest Fazekas,  Ana Munteanu și Silviu Mircescu, în rolurile principale Faimoasele hituri „Mamma Mia”, „Voulez-vous”, „Dancing Queen” sau „The winner takes it all” cântate de trupa ABBA și fredonate de milioane de oameni din întreaga lume, se aud pe scena Sălii Polivalente din Piatra Neamț pe […]

Filmele finaliste la Premiul LUX 2019 vor putea fi văzute la Iași, în perioada 1 – 3 noiembrie 2019

 

Biroul de Legătură al Parlamentului European în România va organiza Zilele Filmului LUX 2019 la Iași, în perioada 1 – 3 noiembrie 2019, la Cinema Ateneu.

După debutul la Arad, Zilele Filmului LUX 2019 continuă la Iași cu trei zile de proiecții de film cu intrare liberă, în cadrul cărora spectatorii vor putea urmări cele trei filme finaliste în acest an la Premiul LUX, oferit cinematografiei europene de Parlamentul European.

„O altă premieră pentru Cinema Ateneu, în acest sfârșit de an, este faptul că, pentru prima dată, aducem filmele din marea finală a competiției Lux. Este o competiție inițiată de Parlamentul European, cu trei filme finaliste, care vor rula la Cinema Ateneu în perioada 1-3 noiembrie 2019. Ulterior, Parlamentul European va anunța și filmul câștigător al premiului Lux pentru anul 2019. Este o competiție care, an de an, a stârnit multe controverse, cu privire la filmele ce au fost desemnate câștigătoare, dar, iată că, pentru prima dată, acest eveniment ajunge în Iași, și nu oriunde, ci la Cinema Ateneu. Așadar, vă invit să vedeți trei filme extraordinare, un documentar și două filme de lungmetraj, care au mare legătură cu tot ceea ce se întâmplă la noi în țară în acest moment”, precizează Andrei Giurgia, coordonator Cinema Ateneu.

Prima zi de proiecții va fi urmată de o dezbatere cu reprezentanți ai industriei românești de film și publicul participant la proiecții. În cadrul dezbaterii, regizorul de film Dragoș Zămoșteanu și criticul de film Cătălin Olaru vor discuta despre Premiul LUX și filmele finaliste din acest an, despre rolul filmului în societatea de astăzi, despre ce face un film să fie extraordinar, dar și ce îi face pe oameni să vină în cinematografe. Zilele Filmului LUX 2019 la Iași se vor desfășura la Cinema Ateneu (Ateneul Național din Iași, Strada Ion Creangă, nr. 14, Iași).

Evenimentele de la Iași vor fi urmate de proiecții și dezbateri la Pitești, în perioada 15-16 noiembrie 2019.

Programul proiecțiilor de film:

Vineri, 1 noiembrie 2019

18.30   Proiecție film: Cold case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

21.00   Dezbatere cu Dragoș Zămoșteanu și Cătălin Olaru

Rezervări: https://www.ateneuiasi.ro/class/cazul-nerezolvat-hammarskjold-zilele-filmului-lux/

 

 

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019

18.30 Proiecție film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

Rezervări: https://www.ateneuiasi.ro/class/jocuri-de-putere-zilele-filmului-lux/

 

Duminică, 3 noiembrie 2019

18.00 Proiecție film: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

Rezervări: https://www.ateneuiasi.ro/class/dumnezeu-exista-si-numele-lui-e-petrunija-zilele filmului-lux/

 

Despre cele trei filme finaliste

Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbușit în mod misterior, ucigându-l pe Hammarskjöld și cea mai mare parte a echipajului său. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenția producătorului danez de film Mads Brügger care pornește în căutarea adevărului. Filmul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morții suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă și o sumedenie de informații despre partea nevăzută a decolonizării continentului african și în special a Congoului belgian. „Cold Case Hammarskjöld” dă o nouă perspectivă asupra unei conspirații care ne dă fiori.

Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r.Teona Strugar Mitevska/100 minute)

La 32 de ani, Petrunija e șomeră și stă împreună cu părinții la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimerește în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbați din toată țara se iau la întrecere. Primul care reușește să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare și ea în râu și pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica și societatea civilă acest conflict?

Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

În „Jocuri de putere”, Manuel López-Vidal este un politician influent în regiunea din care provine. Deși un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaș, asupra căruia nu are niciun control. Manuel López-Vidal este bogat, ambițios, arogant și corupt, însă asistăm la transformarea lui, treptată, într-un fel de șoarece în capcană. Dorința sa ulterioară de răzbunare, care îl consumă treptat, se naște în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbușească singur.

 

Intrarea la proiecții este liberă, iar rezervările se pot face pe www.ateneuiasi.ro sau la casieria Ateneului Național din Iași.

*****

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.

Premiul LUX promovează distribuția celor trei filme finaliste subtitrându-le în cele 24 de limbi oficiale ale UE și producându-le în format DCP (digital cinema package) pentru fiecare țară în parte.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2019, va fi anunțat în data de 27 noiembrie 2019, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul LUX Prize.