O decizie istorică a fost luată joi la Bruxelles, unde s-a discutat exportul de carne de porc din România, după ce trei sferturi din țară este afectată de pesta porcină africană.
O decizie istorică a fost luată joi la Bruxelles. Patru județe din țara noastră au pierdut dreptul de a vinde carnea de porc, atât în țară. cât și în Uniunea European, din cauza pestei porcine.
Este vorba depre județele Neamț, Caraș Severin, Sibiu și Alba, care nu mai au voie să comercializeze carne de porc su produse pe bază de carne de porc. nu a fost comunicată și perioada pentru care este valabilă această interdicție.
Nico altă țară din Uniunea Europeană nu mai fost atât de aspru sancționată, menționează Realitatea Tv.
- Din părțile II, III și IV este interzis transportul de porci vii.
- În părțile II, III și IV sunt blocate transportul de material reproducător și embrioni de porci.
- Din părțile III și IV sunt blocate transporturile de carne de porc, preparate din porc și orice alte produse din carne de porc.
- Din părțile III și IV sunt blocate transporturile de produse secundare din porc.
Recent, ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea, a declarat, săptămâna trecută, că pesta porcină africană este „suferinţa” sa şi a fermierilor care au acoperit acest domeniu, iar măsurile luate pentru stingerea a 1.300 de focare, au costat mult ţara.Petre Daea a mai spus că oamenii nu au înţeles pericolul real al acestui virus, nici procerdurile şi au contribuit la extinderea acestuia, îngreunând aplicarea normelor veterinare.
Conform ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.547 de focare.