Ultimele Stiri
Calendar Creștin Ortodox 2020. Mare sărbătoare la români luni, 20 iulie. Ce este interzis să faci în această zi – Calendar Creștin Ortodox 2020. Mare sărbătoare la români luni, 20 iulie. Ce este interzis să faci în această zi Conform situaţiei statistice existente la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei care poartă numele  sau derivate ale acestuia. La prenume masculine cel mai întâlnit este […]A murit președintele Uniunii Naționale a Studenților din România –   Vlad Dediu, liderul Uniunii Naționale Studenților din România, a murit la spital după ce a fost scos din mare în stare gravă, la Mamaia.   Tânărul, în vârstă de 22 de ani, venise să se distreze alături de prieteni. Potrivit relatărilor de la fața locului, tânărul a intrat în apă, a fost prins de […]Activitatea pe Aeroportul Iași revine la normal –   Activitatea pe Aeroportul Iași revine la normal, fiind reluate treptat zborurile care au fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19. Destinațiile operate în prezent sunt: ✈Paris (Franța) ✈Billund (Danemarca); ✈Dortmund (Germania); ✈München (Germania) ✈Köln (Germania) ✈Larnaca (Cipru); ✈Tel Aviv (Israel); ✈ Bruxelles (Belgia) ✈Liverpool (Marea Britanie) ✈Londra (Marea Britanie) ✈ Torino (Italia) ✈Bergamo (Italia); […]Meteorologii anunță răcirea vremii, de marți, în majoritatea regiunilor – Meteorologii anunță răcirea vremii, de marți, în majoritatea regiunilor. În Muntenia, Dobrogea și Oltenia termometrele vor indica în continuare temperaturi caniculare. Administrația Națională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor, valabilă în intervalul 6-19 iulie. În Banat, răcirea vremii din data de 7 iulie va determina înregistrarea unor valori […]În ultimele 24 de ore, peste 3000 de pompieri au intervenit în 34 de localități din 16 județe – În ultimele 24 de ore, peste 3000 de pompieri au intervenit în 34 de localități din 16 județe ( AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GL, HD, HR, MM, MS, NT, PH, SJ și TM) pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic. Situații deosebite au fost înregistrate în județele Prahova […]

Aeroportul Internațional Iaşi, gazda unui eveniment de referinţă pentru industria aviatică din Europa

A 12-a ediție a Forumului ACI EUROPE Leadership and Human Resources, reuniune anuală a membrilor Consiliului Internaţional al Aeroporturilor din Europa (Airports Council International Europe), s-a desfășurat zilele acestea la Iași. Evenimentul (6-7 mai 2019), destinat managementului și resurselor umane, a fost organizat în premieră în România, de către Aeroportul Internațional Iași, cu sprijinul Universității „Al.I.Cuza” din Iași și a Universității Politehnica București.

Forumul a adunat în capitala Moldovei peste 30 de participanți din 16 state membre ale Uniunii Europene, și nu numai (Spania, Italia, Grecia, Finlanda, Germania, Bulgaria, Elveția, Cipru, Croația, Lituania, Islanda, Rep. Cehă, Austria, Israel, Franța și România) și a avut ca scop dezvoltarea industriei aeroportuare, prin promovarea practicilor de succes, schimburi de cunoștințe și experiență în domeniu, dar și prin crearea unei comunități puternice de resurse umane.

 

Deschiderea conferinței a avut loc în Sala Senat a Universității „Al.I.Cuza”, unde au fost dezbătute teme despre modul în care se realizează pregătirea personalului aeroportuar, problemele cu care se confruntă în prezent aviația civilă, precum și situațiile de criză ce pot apărea pe un aeroport.

„Ne întâlnim în cadrul acestui forum de două ori pe an, pentru a dezbate împreună diverse situații ce pot apărea în activitatea unui aeroport. Facem schimb de idei, învățăm unii de la alții și găsim soluții pentru a preîntâmpina și gestiona eficient situațiile speciale. Ne ajută mult și parteneriatele pe care le avem cu diverse instituții educaționale și companii ce activează în domeniul aviației”, a precizat președintele ACI EUROPE Leadership and Human Resources, Georgia Stergiopoulou.

“Activitatea pe care o desfășoară grupul de lucru privind resursele umane reprezintă modul în care putem dezvolta abilitățile oamenilor de a face față diferitelor situații, mai ales situațiilor de criză. Se creează programe de pregătire la nivelul Europei, astfel încât fiecare aeroport să fie pregătit să primească mai multe avioane, să facă față creșterii de trafic, să știe cum să managerieze ariile de mișcare, să fie pregătit pentru punerea în siguranță a tuturor bunurilor și persoanelor ce se află în aeroport. În România, o facultate de aeronave există doar la București, iar pentru realizarea pregătirii profesionale a angajaților sunt foarte puține posibilități de a susține cursuri de perfecționare. Pe aeroportul din Iași, abia anul trecut am avut primul exercițiu de stingere a incendiilor în care s-a folosit un avion“, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul general al Aeroportului Internațional Iași.

„Este o activitate foarte importantă, cu o direcţie în care se concentrează majoritatea instituţiilor de aviaţie deoarece tehnologia evoluează foarte rapid. De asemenea, asistăm la o creștere impresionantă a traficului de pasageri şi de marfă, iar toate aceste lucruri presupun, în afară de o infrastructură adecvată, şi de o forţă de muncă pregătită să facă faţă provocărilor care au început deja şi care vor fi în perioada imediat următoare. Permanent, forumul nostru privind resursele umane analizează și aceste perspective privind pregătirea forței de muncă, dar și situația forței de muncă în aeroporturi, modul de fidelizare a angajaților, asigurarea unor condiții corecte de muncă,  ținând cont că în aviație suntem supuși unor reguli foarte stricte privind siguranța traficului”, a declarat Sorin Zaharia, profesor la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, Universitatea Politehnica Bucureşti, şi vicepreședinte C.A. al Aeroportului Iaşi.

”În calitate de autoritate tutelară, Consiliul Județean acordă o atenție deosebită dezvoltării Aeroportului Internațional Iași. De altfel, acest lucru se observă și în proiectele aflate în derulare la această instituție. Temele alese pentru ediția de la Iași sunt extrem de utile și de interes pentru toți participanții. Iașul se dezvoltă, traficul pe aeroport e în continuă creștere, așadar avem nevoie de specialiști pentru activitatea intensă ce se anunță în perioada următoare. Avem în vedere realizarea unui centru de mentenanță pentru aeronavele de mare capacitate, și de asemenea dorim ca, în urma negocierilor cu Ministerul Învățământului, să înființăm la Iași o grupă aeronautică, împreună cu Universitatea Politehnica din București”, a precizat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, prezent la deschiderea evenimentului.

„Am ales Iașul pentru un astfel de eveniment, având deja în derulare un parteneriat extrem de fructuos cu Universitatea Al. Ioan Cuza și ținând cont de potențialul de dezvoltare al Iașului și al aeroportului în perioada următoare. Iașul este, în acest moment, al patrulea aeroport din țară, raportat la traficul înregistrat anual, dar ținând cont de potențialul turistic extraordinar al Moldovei și de investițiile anunțate, are o șansă de dezvoltare foarte mare”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București.

„Dorim ca prin aceste manifestări să crească numărul de zboruri și companii aeriene la Iași. De asemenea, credem că aportul universităților se poate manifesta cel puțin în două direcții – felul în care se pregătesc resursele umane pentru deciziile din aeroporturi, precum și felul în care universitatea poate contribui la securitatea cibernetică a aeroporturilor”, a completat Mihaela Onofrei, rectorul Universității „Al.I.Cuza” din Iași.